0
0
0
s2sdefault

Idén mintegy 150 kiállító: csaknem ötven magyar és majdnem negyven külföldi felsőoktatási intézmény várta saját standdal a felvételizőket, hogy első kézből adjon nekik tippeket a továbbtanuláshoz. Emellett a nyelvtanulásról, a szakképzésről, továbbá a külföldi felsőoktatási és továbbképzési lehetőségekről is információkat kaphattak a látogatók, ugyanis a rendezvényen a szakképző intézmények és a nyelviskolák is részt vettek.

 

Maszlavér Gábor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetője, a kiállítás főszervezője, a megnyitón elmondta: ezt a programot a hallgatók szervezik a jövőbeli hallgatóknak. Jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak az oktatók, hanem maguk az adott intézményben tanuló fiatalok is kint vannak az intézmények standjainál, így első kézből, személyesen mesélhetnek tapasztalataikról, és a diákok közvetlenebb benyomást kaphatnak az egyetemekről és a főiskolákról, direktben feltehetik kérdéseiket a kiállítók diák és oktatói képviselőinek.

A kiállítást Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, nyitotta meg, aki megfogalmazta: az elmúlt két év alatt nagyon sok változás történt a felsőoktatási rendszerben.

 

A kiállító Felsőoktatási Intézmények saját standdal jelentek meg, ahol hallgatóik és oktatóik informálták a diákokat. Volt, ahol játékra, teszt kitöltésére, tudományos kísérletek megtekintésére, volt, ahol egy jó kávéra hívták meg az érdeklődőket.

A SportPont Program a HÖOK standján mutatkozott be, amely szolgáltatásaiban szerepel a rendszeres sportolásra motiváló SportPont Program is. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak a HÖOK elsőéves hallgatóknak szervezett Mentorprogramjáról, amely a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi program része, melyet az Emberi Erőforrás Minisztérium támogat és a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) valósít meg. A SportPont Program a tanulás, a szórakozás mellett lehetőséget és teret ad a rendszeres szabadidős felsőoktatási intézményi sportolásra is. A SportPont standon az érdeklődők információt kaptak a felsőoktatási sportolás széles skálája mellett a felvételi többletpontok beszámításának változásairól, a felsőoktatási élsportolói Mentor/Tutor programokról, az eredményes élsportolók pénzbeli támogatással is járó, Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Programjáról, az Universiadéról és a MEFOB (Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok) rendszeréről, és természetesen a SportPont Programról is.

Nemcsak a tanulás, hanem a kikapcsolódás is biztosított a hallgatók számára a HÖOK szervezésében: Ez az EFOTT, „Az ország legnagyobb hallgatói bulija”, a 2015-ös évben több mint húszezer résztvevővel, amely nem csak fesztivál, mert a szervezők évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a zenei események mellett a hallgatók kulturális- és sport életének fellendítésére is, folyamatos látogatói rekordokat döntve meg. Ezeknek köszönhetően a napközbeni programok szinte évről-évre bővülnek, nem csak létszámuk, de színvonaluk tekintetében is.

Több ezer középiskolás és szüleik fordultak meg a kiállítás három napja alatt, nálunk is a SportPont asztalnál. A HÖOK által szervezett EFOTT Nyereményjátékban a SportPont Program is részt vett: az EFOTT standján hat állomáson hat pecsétet kellett összeszedni, amellyel a 2016-os EFOTT rendezvényére lehetett egy kétszemélyes hetijegyet nyerni. A SportPont Program állomásán 10 pingpong labda dekázás teljesítésével és SportPont kérdőív kitöltésével játszhattak az érdeklődők az EFOTT hetijegyért. Az egyetemi sporttal kapcsolatos felmérésünkben kíváncsiak voltunk a gimnazisták sportolási szokásaira, illetve arra, hogy milyen ismeretük van a felsőoktatási sportról. A kérdések végén kvízjátékra invitáltuk a bátrabbakat, és a helyesen tippelők SportPont-os mobiltelefon tartót és tornacipő zsákot kaptak ajándékba.


Ez a weboldal sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk